tiistai 17. tammikuuta 2012

Välitilaa, tasoja ja parkettia

Hellurei (ja hellät tunteet)

Esikoiseni hormoonit hyrräävät ja selkeästi on kevättä rinnassa itse kullakin. Itseäni lähinnä masentaa tämä talvi, olisin jo valmiina kohtaamaan kevään ja etenkin kesän. Työmiesten varaus on siirretty huhtikuulta kesäkuulle, joten unelmat syksystä uudessa kodissa on kuopattu ja nyt mietitään mahdollista kotiutumista jouluksi 2012. Noh, tarkoitus on rakentaa talo tasan kerran elämässä, joten leikitään ettei aikataulujen venyminen ole ärsyttävä asia, vaan päinvastoin antaa minulle aikaa valmistautua ja suunnitella. VVO:kin nosti väliaikaisasunnon vuokraa ja saa entistä enemmän tuntea tekevänsä työtä jolla on merkitys kun raahautuu tuolla sohjossa joka aamu töihin tienaamaan vuokrarahoja. (mielestäni on käsittämätöntä että 60-luvun 4h+k kerrostaloasunnosta saa maksaa vuokraa 1600e/kk)

Pientä katkeruutta siis ilmassa ja taantumaa  mielialassa. Yritän piristää itseäni vadelmaveneillä ja unohtaa sen tosiasian, että maanittauslaitos on antanut odottaa tontin lainhuutoa jo 3kk. Ja ennen sen myöntämistä ei voi tehdä tonttirekisteröintiä, ja ennen sitä hakea rakennuslupaa. Onneksemme Espoon kaupunki lupailee että rakennusluvan pitäisi irrota viidessä viikossa. Se olisi hieno juttu se.

Lasten paluu arkeen on vähän rajoittanut voimia netissä surffailun suhteen, joten suuria mullistuksia sisustusajatusten suhteen ei sitten viime kirjoituksen ole tullut. Vapaa-aikaon mennyt lasten kanssa harrastuksissa, hellan äärellä ja pyykkikorin kimpussa. Olen kuitenkin miettinyt muutamia itselleni keskeisiä asioita, eli prioriteettejä sisustuksen suhteen - mistä en suostu tinkimään ja mistä taas voisin harkita tinkiväni. Keittiö on näkyvä elementti ja ehkä kaikkein tärkein, kun taas koiraperheessä ei ehkä ole pakko olla hienointa parkettia kun se kumminkin kuluu melko nopeasti. Laminaattia emme kuitenkaan halua, mutta keskihintainen parketti kelvatkoon. Tai vaihtoehtoisesti sitten alakertaan lankkuparkettia, ja yläkertaan 2-sauvaista (joka on puolet halvempaa). 

Ikkunat pitää olla kauniit ja mieluiten vanhanajan kitatut ikkunat (tarjous RM-fönster Ab:lta saatu, hintaero tavallisiin ikkunoihin kokonaisuudessaan 8000€) mutta kaakeleissa saa kelvata keskitaso (FAP-kaakeleista kuitenkin haaveilen, mutta katsotaan miten sen haaveen käy) ja samoin hanat eivät tule olemaan Grohen/Hansgrohen designhanat vaan Oraksella tms mennään. Tapettia ei laiteta kaikkiin huoneisiin vaan ajattelin rajoittaa tapetit tällä kertaa makuuhuoneisiin ja eteiseen. Haluamani tapetit kun kuitenkin maksavat sen 50-80€ per rulla. Ja 2,8m (vain 2,5m yläkerrassa) huonekorkeudella niitä rullia menee ja menee...

Mutta keittiöasioihin palatakseni.  Onko kellään kokemuksia sisustusbetonista? Olen katsellut netistä ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Keittiön kaapeistahan tulee valkoiset, joten betoninharmaa taso olisi aika kiva. Vaihtoehtona on sitten Swanstone tasot kuten aiemmin laittamissani kuvissa. Sisustusbetoni Oy:ltä (Mairen blogin kautta varastettuna) seuraava kuva:


Betoni voisi tuoda keittiöön haluamaani kontrastia. Vaikka pidänkin maalaiskeittiö-ajatuksesta, olen lopen kyllästynyt kaikkeen liian valkoiseen jossa ei ole mitään "jujua". Jotain kivaa pitää olla, jotain joka saa itselle sen wow-fiiliksen. 

Wow-fiiliksen koen myös kun mietin välitilan laatoiksi Marrakech design-betonikaakeleita. Tässä sitä taas ollaan betonin kanssa. Miltä näyttäisi tällainen ratkaisu peruskaakelin sijaan?


En ole toistaiseksi törmännyt vastaaviin Suomessa, nämä siis Ruotsista. Joskus aikoinaan, siis lähemmäs 10v sitten, näin vastaavia Helsingin Tehtaankadulla sijaitsevassa liikkeessä, mutta en ole käynyt kyseisessä paikassa sen koommin. Toinen vaihtoehto on edetä perinteisemmin kaakeleilla, mutta kovasti kiehtoisi nämä vähän erikoisemmat ratkaisut. Jotka kuitenkin ovat väritykseltään sen verran konservatiivisia etten (toivottavasti) heti kyllästyisi. Toisaalta, jos laatat välitilassa ovat harmaat, onko harmaa taso too much? Pitääkin selvittää saako betonitasoa valkoisena vai miten tämä kannattaisi suunnitella. Ideoita otetaan ilolla ja kiitollisuudella vastaan.


Lattiasta. Unelmissa oli alunperin lankkuparketti. Hinta parhaimmillaan Kährs ek Nouveau white tammiparketille on 70€ ja silloin olen jo saanut hyvän hinnan, alkuperäinen oli jopa 20€ kalliimpi. Neliöitä kuitenkin on sen verran, että ystävän vinkistä aloin miettimään, että olisikohan se ihan kamala ratkaisu jos yläkerrassa olisi kaksisauvainen tammiparketti? Kaksisauvaista saa kuitenkin jopa 40 eurolla/m2, joten hintaero on huima.

Kährs ek Nouveau white


Nyt on aika painua unten maille, joten palataan taas asiaan. Kiva huomata että täällä blogissa tilastojen mukaan jopa käy lukijoita. Tosi mukava juttu ja hatunnosto siitä että jaksatte käydä kurkkimassa vaikka laiskasti kirjoittelenkin.

12 kommenttia:

  1. Harmaa&harmaa on too much. Ainakin mun mielestä. Vaikka kummatkin erikseen tosi kivoja. Sama taso erivärisenä tai sitten seinälaatat muun värisenä. Ja ainakin omasta kokemuksesta voin sanoa että ne on just ne liian konservatiiviset ja safe vaihtoehdot joihinka kyllästyy ekana.

    VastaaPoista
  2. Olen kyllä samaa mieltä tuosta, too much. Toisaalta olen niin innostunut tuosta betonitasosta että ehkä valitsisin kumminkin sen, ja välitilaan jotain muuta.

    VastaaPoista
  3. Hienot kaakelit. Musta on jotenkin vitsikästä, että viime vuosina ihmisillä on niin suuri into keksiä välitilaan jotain muuta kuin kaakelit, että uudet hienot kaakelit ovat jääneet hyödyntämättä. Mä jotenkin haaveilen sellaisista isoista ruostuneen näköisistä lattialaatoista, mutten tiedä minne laittaisin (siis ei ole sellaista kotiakaan, jonne tarvitsisi laittaa). Takkahuone tai sauna saattaisi sopia sellaisille.

    Mä tiedän muutaman tyypin jotka ovat pyöritelleet sisustusbetoniajatusta, mutten muista ketään, joka olisi käyttänyt. Mustakin se olisi hienoa, suihkuseinänä.

    Entäs ihan oikea lankkulattia? Sitä voi hioa aina tarvittaessa. Se ei ole halpa laittaa, mutta ei tavallaan kärsi elämänjäljistä ollenkaan. Voi maalata tai vahata tai öljytä tai ihan mitä vaan.

    Anu

    VastaaPoista
  4. Tunnen yhden, joka laittoi lattian valetusta valkoisesta kiiltävästä materiaalista! On hieeeno. Siinä sulle uusi idea. Epoksilattia siis - eli epoksitausta, onnistuiskohan jollain tekniikalla? Tai jujuna esim eteisessä korkeakiiltoinen katto, keskustan Skannossa on sellainen.

    Arvaa miksi pidän tuosta parketista ;D

    Kannatan yhä kahta parkettia ;)

    VastaaPoista
  5. Huomenta.

    Anu; totta se, että viime vuosina välitiloihin ollaan tungettu kaikkea muuta paitsi kaakelia. Itse en tämän tyylisessä keittiössä lämpene lasille tms. välitilassa, mutta kaakeleitakin on niin hienoja nykyään joten eiköhän mieluinen vaihtoehto löydy.

    Oikea lankkulattia olisi tietysti ihanin, mutta vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa hyvin hankala toteuttaa. Tuon Kährsin parketin voisi hienoa 4 kertaa, joten melko pitkäikäinen sekin. Tietenkin lankkulattia olisi ihanin, mutta taitaa jäädä haaveeksi tuon lattialämmityksen takia.

    Ouski; tykkäätkö parketista myös muun kuin nimen takia? ;)

    Meinaatko valkoista kiiltävää lattiaa? Ei taida olla hyvä ajatus pitkän lähes mustan tukkapehkon kanssa, ja koirankarvojen vuoksi epäilen myös. Vai tarkoitatko että samaa materiaalia laittaisi keittiön välitilaan?

    VastaaPoista
  6. Now i read your blog! ;-) I love your style Linda, modern and chic with a classic touch. We went 2 years ago to check on some betoni-taso and loooved them. Especially with the sink in the same material. A shame our budget ran out before that stage in our kitchen ;-( we compensated with tulikivi soapstone backsplash (very grey indeed). It suited very well the "natural" theme we had chosen. Did you decide on the stove colour? Could you match the backsplash with it? Could you get the marocan tiles with more white and less grey (reverse image?).

    VastaaPoista
  7. Jossain sisustuslehdessä oli hiljattain artikkeli eri keittiötasojen materiaaleista, mutta en nyt millään muista, missä... (eli thanks for nothing...).
    Meille laitettiin puutaso. Se musta edelleen sinällään kaunis, mutta lapsiperheessä tuo betoni olis varmaan ihan oikea valinta... huoh.

    Lattiasta; me ratkaistiin asia niin, että olohuoneeseen + ruokailutilaan (yhtenäinen, iso tila) laitettiin 2-sauvaista ja makkareihin 3-sauvaista, koska tuo meidän valitsema parketti oli 2-sauvaisenakin hiton kallista. Mun mielestäni toimii tosi hyvin, ei haittaa yhtään, että on erilaista. Ainakin tämä meidän 2-sauvainen on sellaista, joka menisi kyllä hyvin lankkulattian kaverinakin.

    VastaaPoista
  8. Hi Marie, nice to see you here! The stove is going to be matt black with chrome trimmings, and 90cm wide as I told you. Or at least IF our budget still is allowing that as we get that far in the project. I still havn't found the Marocan tiles in a lighter color, but hopefully I will. I also thought of the tiles in the guest toilet. Let's see. :)

    Elina, mitä parkettia te valitsitte? Siis etenkin se 2-sauvainen kiinnostaa.

    VastaaPoista
  9. Meillä on Karelian tammiparketti mocca-sävyisenä. Nimensä mukaisesti hiukan tummempaa kuin tammi usein. Otimme sen siinä toivossa, ettei se kellastuisi niin pahasti, mutta saa nähdä, kuinka käy. Mutta siis jos tuo yllä oleva kuva on sitä sävyä, mitä haet, niin tuo mocca ei varmasti sitten miellytä.
    Muistelen, että 2-sauvainen oli luokkaa 70 €/m2 ja 3-sauvainen jotain neljänkympin luokkaa.
    Tuon 2-sauvaisen kanssa on 7 senttiset listat, mikä näyttää mielestäni kivalta. 3-sauvaisen kanssa sitten vastaavasti kapeammat listat.

    VastaaPoista
  10. Mä en pidä täysin mahdottomana vesikiertoista lattialämmitystä ja lankkulattiaa, mutta pitää tarkistas jostain.

    Anu

    VastaaPoista
  11. http://www.metsankylannavetta.fi/lattialankut_ja-laudat/yleisimpia_kysymyksia_puulattioi/

    VastaaPoista
  12. Marrakech laattoja saa Suomsta Aveolta! :) http://www.aveo.fi/shop/fi/20-marrakech-design

    VastaaPoista

Kiva jos kommentoit!