maanantai 26. marraskuuta 2012

Stockmannin nauloilla rakennettu talo


ukki ja mummi 30-luvulla


Olen syntynyt 30+ vuotta sitten Espoolaiseen rintamamiestaloon.
Talon rakensi vuonna 1951 isoisäni, ja samaan taloon tuotiin vastasyntynyt äitini tuona vuonna hevosella ja kärryllä. Kaikki kolme sisarusta olemme viettäneet lapsuutemme tuossa talossa joka lopulta myytiin vuonna 1997 kun äitini halusi kivitaloon jossa on talonmies. Tuolloin muutimme Helsingin keskustaan, 1907 rakennettuun paksuseinäiseen taloon.

Jos ukkini eläisi, täyttäisi hän tänään, marraskuun 26.päivä, 106 vuotta. Ukki oli isäksi tullessaan jo melko kypsä mies, 45-vuotias. Äitini jäi ainoaksi lapseksi.

Muistan huulta heitettäneen, että koska ukki oli töissä Stockmannin rautaosastolla, oli kysessä "vähän parempi talo", Stockmannin nauloilla rakennettu.  ;-) Tänään olen jälleen miettinyt ukkia lämmöllä, Maailman mahtavin mies joka vahti meitä tyttöjä sängyssään tiikeriviltin alla maaten, vanha mies kun oli. Pyöritti peukaloitaan ja kutsui sitä voimisteluksi. Vietimme siis lapsuutemme ukin seurassa, pääosin saman katon alla asuen.

Ukin rakentama talo tulee edelleen usein uniini ja sen ohi ajaessa tulee haikea tunne. Villa Fridhemiin tulee peltikatto, koska lapsuuteeni kuului se peltikaton ropina ja muistan ne yöt kun heräsin kaatosateen ääneen. Toivotaan että meidän tulevassa talossa järjestetään yhtä ihania pihajuhlia kuin Mäkikulmalla aikoinaan. Niihin juhliin oli kutsuttu mummit, kummit, kaverit ja naapurit. Musiikki soi, pihalla oli tanssilava ja saattoipa joskus paikalle hälytetyt poliisitkin liittyä juhlaseurueeseen työvuoronsa jälkeen.

Hyvää syntymäpäivää Ukki. 



(kuvat siskoni oli tänään ladannut koneelle ja niitä häneltä kopioin)

1 kommentti:

Kiva jos kommentoit!