tiistai 20. marraskuuta 2012

Unelmien toteutusta - takka tuloillaan



Niinhän se on, että tämän projektin aikana moni asia on muuttunut. Joistain unelmista on pidetty kiinni, toisista luovuttu ja monet ovat projektin aikana muuttuneet samalla kun rakennuttajien mieli muuttuu tai realiteetit (kuten budjetti, toteutustapa tai muu mahdottomuus) tulevat vastaan. Mutta muutama asia on pysynyt juuri sellaisena kuin alunperin oltiin ajateltukin.

Talomalli on muuttunut, kellari piti olla muttei olekaan. Keittiötä harkittiin monesta paikkaa, lattiaa vaihdettiin varmaan 10 kertaa ja tapetteja olen miettinyt edes-takaisin. Mutta takkamalli on näköjään ensimmäisestä ajatuksesta asti säilynyt samana. Täällä olin noin vuosi sitten postannut yllä olevasta kuvan manttelitakasta. Tänään olin muurarimestari Timo Nylanderin kanssa tontilla kyseinen kuva tulostettuna kädessäni. Timo on aiemmin käynyt muuraamassa savupiipun ja paloseinän. Ensi tiistaina hän tulee muuraamaan takkaa. Takasta tulee pitkälti hyvin samanlainen kuin kuvassa oleva. Tulipesä (jos sitä siksi voi kutsua, on hiukan termit hakusessa) tulee olemaan iso, 70cm leveä, jotta saadaan kunnollinen tuli. Hylly tulee olemaan noin 120cm korkeudella. Tämä on kuulemma oikea korkeus kun nojaa takanreunukseen ja pitää siinä grogilasiaan. Hyllyn päälle tilaamme kiveä, mahdollisesti samaa mustaa kuin keittiöön tai sitten valkoista. Valkoinen on ehkä liian pliisu mutta voisi olla hyvä. Mutta onneksi sen voi päättää sitten myöhemmin. Takan sisustaan ajattelimme ensin vanhoja tiiliä, mutta epäilin niitä lähinnä värin takia ja Timo suositteli jonkinlaista tummanharmaata "kivilevyä" joten valitsin sen sitten näkemättä. Luotan ammattilaiseen kun en paremmin itse tiedä. Takka päällystetään ja maalataan valkoisiksi, ympärillä olevat seinät tulevat olemaan beigen-harmaat.

Takan eteen parkettia suojamaan tulee joko lasia, keittiön klinkkeriä tai perinteisesti peltiä. En tiedä mikä olisi paras, onko kellään tuohon suosituksia tai ajatuksia? Lasi voisi olla aika kiva....

Tässä kuvat takan paikasta ja pientä mallailua harkkojen ja rimojen avulla. Hyvää tulee, olen todella innoissani.
Timo on tehnyt perheellemme ja tutuille paljon uuneja ja takkoja, ja nyt mekin saadaan kotiin Timon luomus. Huippukivaa!


Tämän lisäksi on asenneltu liukuovien mekanismeja seinien sisään (kahteen vaatehuoneeseen tulee väliseinän sisään menevä liukuovi), eristetty edelleen yläkerran lattiaa (askeläänieristystä ja kipsilevyä), viimeistelty viimeisiä väliseiniä (kuten kuvasta näkyy, ovat odottaneet sähkömiestä ja meidän pistorasiapäätöksiä), aloitettu pääoven kuistin rakentaminen ja valettu yläkerran kylpyhuoneen lattia. Sisäkattojen materiaali (pohjamaalattu mäntyinen helmipaneeli) tulee ehkä reilun viikon kuluttua, sitten pääsevät miehet niitä asentelemaan. 


Mukavaa syksyistä viikkoa kaikille!

-Linda

3 kommenttia:

  1. "Tämä on kuulemma oikea korkeus kun nojaa takanreunukseen ja pitää siinä grogilasiaan." Ihana. Nauratti. Tästä on hyvä jatkaa aamua. :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Vastasin tuohon Renova-kyselyyn vähän alempana, jos kiinnostaa :) Todella upea takka, itse olin tylsä/otin varman päälle ja päädyin Conturan (entinen Cronspisen) kaakelitakkaan.

    VastaaPoista

Kiva jos kommentoit!